On the spot#06. Winkelarchitectuur is de sleutel tot de gezonde én rendabele winkelervaring

>On the spot#06. Winkelarchitectuur is de sleutel tot de gezonde én rendabele winkelervaring

Door Gert Cauwenbergh

13/07/2020

Een bezoek aan jouw favoriete winkel in covid-19 tijden betekent jezelf overtuigen de winkel te bezoeken, rijtje vormen, vervolgens proberen afstand te houden van de klant die de winkel verlaat via de deur waar jij binnen moet. In de winkelruimte is het een ultiem dansspektakel waarbij je vooral afstand van de medeklanten tracht te houden. We winkelen weer in de 60-ies en 70-ies: plexi-loketten met smalle doorgeefluikjes, producten beschikbaar door of met begeleiding van het winkelpersoneel, op afspraak. Dit alles aan de gezapige snelheid uit die tijdsperiode.

De winkelier had het al lastig in zijn concurrentie met de 24/7-webwinkel. Nu werpen nieuwe hindernissen zich op: minder geïnteresseerde klanten die veel bedenktijd krijgen in de wachtrij over producten en snelheid van dienstverlening en vervolgens traag doorstromen in de eigenlijke winkelruimtes.

Een veelheid van architectuur- en infrastructuurtekorten verhindert de snelheid van de dienstverlening op niveau te krijgen op een ‘veilige’ manier voor bezoeker én personeel. Er is nood aan bescherming tegen weer en wind voor de wachtenden, aan een gesplitste ingang en uitgang, een veilig winkelcircuit, doordachte verluchting, afgeschermde kasten met de producten.

Tijd is geld. De rendabiliteit van een winkel hangt samen met het bezoekersaantal, de behaalde marges per verkoop of een combinatie van beiden. De marge staat door de internetverkoop onder enorme druk, het bezoekersaantal door de gezondheidsmaatregelen.

Wat betekent dit voor het vastgoedbeheer? De tijd van de grote open ruimtes in stalen dozen is voorbij. Architectuur gaat een belangrijke rol spelen bij de rendabiliteit van commercieel vastgoed. Zij zal de rendabiliteit van de winkel sturen.

2020-07-13T13:10:19+01:00 July 13th, 2020|