Ots#12 – Is jouw bouwgrond waardeloos nu Demir bouwrecht afhankelijk maakt van vergunning?

>Ots#12 – Is jouw bouwgrond waardeloos nu Demir bouwrecht afhankelijk maakt van vergunning?

Augustus: een kwakkel of een bommetje? Minister Demir meldt dat het recht om te bouwen volgt uit een bouwvergunning(1 en 2). Op dit moment zijn de watergevoelige gronden de aanleiding tot deze verbazingwekkende uitspraken. De minister stelt namelijk dat wanneer een bouwvergunning geweigerd wordt voor een perceel ingekleurd als bouwgrond maar ongeschikt geacht wordt voor bouwen door de watertoets, er geen planschade is en bijgevolg ook geen vergoeding door de weigerende overheid.

De sprong van de watertoets naar andere beleidskeuzes die kunnen leiden tot een weigering is snel gemaakt. Teveel of te weinig van dit of dat, en hup… een bouwgrond wordt waardeloos omdat er geen bouwvergunning wordt toegekend. Om nadien, met een andere meerderheid of andere beleidskeuzes toch te vergunnen.

Wanneer de bouwvergunningen afhankelijk worden van beleid en een bouwvergunning het recht tot bouwen meebrengt, zijn alle onbebouwde percelen verkocht als bouwgrond dan de facto te duur geprijsd? Wat is het belang dan nog bestemmingsplannen? En is er dan nog investeringszekerheid?

    1. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/04/demir-terzake/
    2. https://www.standaard.be/cnt/dmf20210804_97001519

Door Gert Cauwenbergh, 05/08/2021

2021-08-05T14:40:05+01:00 August 5th, 2021|