On the spot #11 – Gegarandeerd vastgoedrendement. Als instappen in een wagen zonder remmen?

>On the spot #11 – Gegarandeerd vastgoedrendement. Als instappen in een wagen zonder remmen?

Door Gert Cauwenbergh

30/04/2021

“4,25% Rendement Belegging – Rentevast & Vanaf €x”. Dit type slogans komt voorbij in verschillende varianten en activeert in essentie onze angst op verlies, in dit geval het waardeverlies van cash geld door het beperkte rendement dat de ECB opdringt met kunstmatig lage interesten bij aanhoudende inflatie. Garages, hotelkamers, seniorenkamers, koten.

En angst is een sterke, een hele sterke motivator. Zo sterk dat we voorbij het feit willen stappen dat het een aanbod voor een beperkte periode is – bijvoorbeeld 10 jaar. Dat we die andere parameters die het toekomstige rendement beïnvloeden zoals de locatie, de oppervlakte of de gebruikte materialen willen opzij zetten.

Het is duidelijk dat dit “gegarandeerd” rendement ingerekend is in de aankooptransactie. De houwelenverkopers in deze goldrush zijn de bouwheer en de aannemers.

Ongeloofwaardig? Eigenaars van verschillende Franse skioorden gebouwd in de beginjaren van de 21e eeuw stellen nu vast dat de gegarandeerde huurservice nog opbrengsten genereert, maar dat ze eigenaar zijn van een vastgoed dat enkel met een forse waardevermindering verkocht kan worden.

Bij de start lijkt het een superdeal… prachtig bergdorp, unieke ligging, verhuurservice. Vandaag doet de klimaatverandering haar werk, de dorpen trekken minder toeristen, winkels sluiten. Een aantrekkelijk dorp wordt een “Doel”, maar dan op 2000 meter hoogte. Appartementen met maar 1 bestaansreden. Die valt weg, net als het bijhorende “gegarandeerd” rendement. Als de gifbeker na nog eens enkele jaren helemaal geledigd is, is het zelfs de vraag of er nog enig rendement overblijft.

Wat gebeurt er met parkeergarages in de stadscentra? Met een krimpende ouderenpopulatie eens we de grijze piek voorbij zijn? Of hotels regelmatig moeten sluiten door aanhoudende virusaanvallen?

Zit jij in zo’n vastgoedwagen zonder remmen? Of plan je in eentje in te stappen?

2021-04-30T22:03:36+01:00 April 30th, 2021|