On the spot#01. Is lintbebouwing en vrijstaand wonen de oplossing voor een coronacrisis?

>On the spot#01. Is lintbebouwing en vrijstaand wonen de oplossing voor een coronacrisis?

Door: Gert Cauwenbergh

Vandaag staan de kranten vol met grote krantenkoppen met trotse politici(1) en zuurkijkende bankiers(2) over de bazooka(3) die ze samen geladen hebben om de Belgische kredietschuldenaars door het economische deel van de coronacrisis te loodsen.

De vorige schok veroorzaakt door de banken- en vervolgens schuldencrisis werd verdronken met grote geldhoeveelheden, hogere inflatie, lagere rentevoeten. Het was een geldzaak die je met geld oplost. We kregen er goedkope leningen mee waarmee we onze eigendommen konden renoveren, of er nieuwe aankopen. Wie iets kende van economische theorie en geschiedenis kon voorspellen waarheen het zou gaan, en er naar handelen.

De grote vraag is hoe de wereld na déze schok vorm gaat krijgen. We krijgen immers vragen voorgeschoteld die tegen trends ingaan.  We moeten dichter bij elkaar gaan wonen, maar onze buren zijn te mijden? We moeten kleiner en hoger gaan wonen, maar wat als je regelmatig 8 tot 10 weken opgesloten moet zitten?

Veel vragen, veel giswerk, nog geen echte antwoorden.

Lintbebebouwing en ver uit elkaar wonen zijn mogelijk de recepten voor een veiliger toekomst waarin zo’n virusaanval zich regelmatiger voordoet.

De volgende maanden en jaren zullen duidelijk maken hoe kopers en huurder de risico’s van de stedelijke omgeving inschatten. Het is aan ons als vastgoedbeheerder om tendenzen te voorspellen en ernaar te handelen.

 

2020-05-26T19:37:51+01:00 March 24th, 2020|